Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Fjärrövervakningssystem

-Övervakad fjärrkontroll

Två eller fler enheter på iot-portal.com kan skapa ett övervakat fjärrkontroll-system. Till skillnad från en enkel fjärrkontroll, som kan eller inte kan leda till aktivering av fjärrutrustningen, kan iot-portal.com fjärrkontrollsystem kontrollera fjärrkontrollens utgångar när de är aktiverade.

Om de misslyckades att aktiveras, kan ett email eller SMS skickas till fler användare som varnar dem från misslyckandet. Systemet har obegränsad räckvidd så länge som det finns mobiltelefon-täckning i båda ändarna av systemet. Systemet är dubbelriktat. Vilken ingångskontakt som helst på någon enhet, som är länkad med en gemensam email-adress, kan aktivera utgångar på en annan enhet.

Uppstart

Du startar upp fjärrkontrollsystemet på enheten som har utgångsterminalerna som du skulle vilja kontrollera. Besök Liveskärmen för den här enheten och klicka på ”Verktyg” längst ner på skärmen. Det här kommer att visa ’fjärrkontroll-knappen’ som tar dig till fjärrkontroll-sidan.

Fjärr PIN

Det här är en valbar lista av enheter som innehåller din email-adress med tillståndet ’Full tillgång’. Om en enhet som du äger/hanterar inte finns på listan, säkerställ att din emailadress är på Användar-skärmen och tillåtelsen är inställd på ’Full tillgång’.

Det är inte tillräckligt att ditt telefonnummer att vara i enheten. Du borde välja enheten med ingångarna som du skulle vilja använda för att manövrera den här enhetens utgångar.

Fjärr event

Den här valbara listan av händelser associerade med enheten som är vald i ’Fjärr PIN’. Det finns en omfattande lista med några val som inte är tillämpade för varje enhet. Namnet på eventet  beskrivs i den här val-rutan. Om ingången har bytt namn på Liveskärmen, är det detta som kommer presenteras i denna ruta (dvs inte 'Input 1 Low' till exempel).

Utgång/Verkan/Tid

De flesta enheter har 2 relä-utgångar (1/# and 2/*). Det här väljs i utgångs-rutan.

Den valda handlingen vad du vill ska ske när ingångshändelsen triggas:

På -det här aktiverar utgångsreläet (dvs COM/NO-terminalen är kopplad).

Av -det här stänger av utgångsreläet (dvs COM/NO-terminalen är avkopplad, COM/NC är kopplad).

Puls -det här aktiverar utgången för tidsperioden som är inställd genom Tid-text-rutan.

Växla -det här kommer att orsaka att utgången ändrar till ett alternativt tillstånd på varje aktivering.

Växlingsläget är inte pålitligt under alla omständigheter. Utgångstillståndet är inställt till motsatsen av det föregående läget som portalen var inställd på den senaste gången som portalen växlade det. Om en annan process har opererat reläet under tiden eller den senaste gången som funktionen misslyckades, kommer den inte att ändra läge som förväntat.

Övervakning

Om ett aktiveringsförsök görs till den lokala enheten men utgångsterminalerna inte förändras, är det möjligt att få ett SMS, email eller till och med ett telefonsamtal för att informera lokala enhets-användaren av misslyckandet. Detta kan orsakas av enheten som är avstängd eller annars offline, eller så svarar inte den lokala enheten portalen inom 30 s.

På NB-IoT nätverken, är det möjligt att datan bara var för långsam för att nå portalen i tid. Oavsett bör den lokala enheten kontrolleras. För att ta emot felmeddelanden och samtal på fjärrkontrollen, måste ’R’-karaktären presenteras i rutor för val av händelse på Användar-sidan.

Lägg antingen till en ny användare eller välj en existerande användare och lägg till ’,R’-karaktären som visas. Rutan för telefon-typen bör också ställas in på ’Ringa/SMS’ som lämpligt. Övervakningsmeddelandena följer de normala användarreglerna liksom vid andra händelser.

Säkerhet

Externt internet

https://iot-portal.com-enheterna kopplas upp till portalen genom ett Virtuellt Privat Nätverk (VPN)-uppkoppling via mobilens nätverk. Det här är mycket säkert och all data färdas genom det offentliga nätet i en krypterad form. Fjärrenheterna kommer endast att ansluta till portalmeddelande-förmedlare och kommer bara lyssna till portalens privata lokala nätverk. Utanför internettrafik kan den ej skicka meddelanden till enheten.

Internt Nätverk

Enheter är länkade via ’Full access’ email-adress, någon enhet med din ’Full access’ email-adress kommer att visas i listan av fjärrenheter som kan operera utgångarna på din lokala enheter. När du går in på din email-adress som en ’Full Access’-email på en enhet ger dig full admin-tillgång när du använder portalen, app och liveskärm. Det är möjligt att en annan användare kan lägga till dig på deras enhet utan att du frågar. Du kommer att få ett email med en länk till deras enhet som ger dig kontroll över deras enhet.

Varför skulle någon vilja göra det?

Din enhet kommer nu visas på deras lista av valbara fjärrenheter för att driva en lokal utgång på deras enhet. Av denna anledning, email skickas till ’Full access’-email-adresser på fjärrenheten efter övervakad fjärrkontroll är inställd. Detta email tillåter dig att aktivera/inaktivera kontrollen. Normalt blir det du som ställer in det så du kommer att vilja aktivera det. Du bör rapportera eventuellt missbruk till support@iot-portal.com

Inaktivera fjärrkontroll globalt

Du kan inaktivera fjärrkontroll för en fjärrenhet genom att besöka ’Output settings control’ på liveskärmen för varje utgång. Som standard är denna inaktiverad, den är aktiverad automatiskt efter at du ställer in fjärrkontrollen för den utgången.

Begränsningar

Transmitter end(s)

NB-IoT nätverk försörjer kontakt dit annan teknologi inte når. Hur som helst kan detta kosta ökad latens. De flesta nätverk kommer att specificera latens på NB-IoT av 1.6s-10s. Denna kan bli så hög som 50s och så låg som några hundra millisekunder. Detta kan ge fördröjning av drift. Endast events (i motsats att förändra läget) kan trigga en fjärrenhet. Om tex en ingång är inställd att vänta i 2 sekunder (standardinställning på de flesta enheter), behöver ingången vara i detta läge i 2 sekunder innan den kommer överföra ett event till portalen. Väntetider kan ställas in till 0 sekunder men detta tillåter övergående fluktuationer att utlösa händelser. Även enheter med excellent kontakt måste tillfälligt (ofta flera dagar) att etablera datakontakten med nätverket. Detta kommer att resultera i en normalt kort period av 10s (men upp till flera minuter) då länken kommer att vara inaktiv. Events står i kö genom sändaren tills länken är återetablerad och kommer att kunna vidtas då sändaren är tillbaka online. Om en sändare är helt förlorad kommer det att ta över 1 timme men mindre än 2 timmar för ’Admins’ telefonnummer och ’Full Access’ email-adresser att informeras.  

Receiver End

Efter att portalen skickar ett meddelande till fjärrenheten att förändra dess utgångsläge lyssnar den till en lägesändring-notifikation från fjärrenheten för att bekräfta aktivering av utgången. Om detta inte anländer inom 15 sekunder kommer den att skicka ett meddelande om tillståndsändring. Det är inte möjligt att bestämma det önskade läget av utgångar på detta stadium. Därför sp länge som detta stadium av meddelande av tillståndsändring tas emot, är det accepterat att utgången var aktiverad korrekt; dvs den är online och går igenom meddelanden. Om en utgångsaktivering skulle sätta igång ingångarna på fjärrenheten, kommer ingångs-aktiviteten att prioriteras och detta kan resultera i att inga meddelanden om ändring av utgångstillstånd skickas. Därför kan komplexa utgångar till ingångsledningar resultera i felaktig ’Remote Activation Failure’-meddelanden; även när operationen var framgångsrik. Om en mottagare är helt borttappad, kommer det att ta 1 timme men mindre än 2 timmar för ’Admin’-telefonnumrerna och ’Full Access’-emailadresser att meddelas.

Hot till existerande installationer och rekommenderat testande

Det finns inga potentiella hot för existerande installationer eller enheter utöver den fråga som diskuteras i säkerheten sektion. Inget testande är rekommenderat. Det här systemet har varit tillgängligt före lanseringen av v8-firmware.

Det är möjligt att hämma alla ingångar från att skicka meddelanden via portalen genom att använda ’Monitored remote controls’. Likväl är det möjligt att stänga av vilken utgångsdrift som helst såsom ’Monitored remote controls’ genom att använda ’Play pause’-knappen. På fasta programvaror släppta 8.01R027 och 8.02R011 eller senare är det också möjligt att hämma intern ’Play’-operationer där kontroll av ingångshändelser kontrollerar utgångsterminalerna. Detta kräver att enheten sätts på och är kopplad till portalen.

Begränsningar

Som standard, när du klickar på paus-knapparna kommer de att återställas efter 5 minuter. Den här tiden kan variera genom att använda ’Pause-kontroll’ på liveskärmen. Detta är tillgängligt via ’Tools’-knappen och ’Pause’-knappen.

Den maximala gränsen för paus-tid bör anges inom minuter. Några praktiska värden försörjs även om valfritt antal minuter kan anges. Att ange en gränslös paus, klicka på ’-1’ i textrutan. Vi rekommenderar att bara använda ett högre värde istället för -1.

Säkerhet

Bara admin-användare har access till liveskärmen och därav denna kontroll.

Begränsningar

’Play’-funktionerna (där ingångar ombord kontrollerar utgångsterminaler) är bara påverkade på släppta fasta programvaror 8.01R027 och 8.02R011 eller senare. Administratör-meddelanden är inte påverkade av att pausa. ’Message Pause’-knappen opererar endast på portalen -fjärrenheten kommer fortfarande att skicka data till portalen.

Hot för existerande installationer och rekommenderade tester

Det finns inga potentiella hot för existerande installationer eller enheter med fast programvara som släppts tidigare än 8.01R027 and 8.02R011. ’Play control’-registret har inte använts av tidigare fast programvara. En admin-användare kan av misstag operera ’pause’-knapparna när de är på liveskärmen. Som standard kan detta orsaka en paus i meddelanden i upp till 5 minuter. Efter detta kommer ’Pause’-knapparna automatiskt återställas till ’On’. Om detta är ett problem kan standard-värdet ändras till så lite som 1 minut. Inget testande är rekommenderat för denna funktion.

Ingång/Event hold

Det är ofta önskvärt att ignorera övergående händelser i bara några få sekunder eller till och med igorera ingångs-förändringar som håller i flera timmar. Detta kan uppnås genom att använda ’hold’. Dessa är inte bara förseningar; de tillåter att meddelanden skickas för att avbrytas om ingången kommer tillbaka för viloläge eller motsatt tillstånd.

 

Om en ingång är trolig att vara högljudd och ändra tillstånd kort, är ’Device Hold’ mest lämplig. Det här är tillgängligt på analoga ingångar 1-4 på de flesta enheter. Detta tillåter korta svängningar i ett läge av flera sekunder som man kan ignorera. Som standard är denna inställd på 2 sekunder på dessa ingångar. ’Device hold’ är implementerad på fjärrenheten.

 

När det är möjligt att ett tillfälligt alarmerande tillstånd kan förekomma för flera minuter eller timmar men det är inte kritiskt att varna användare efter en lång tid passerat, sedan är en ’Server Hold’ mer passande. Det här kommer att avsluta ett meddelande i kö om tillståndet återgår till viloläge eller det motsatta tillståndet. ’Server hold’ sköts av portalen. Det bör kombineras med ’Device Holds’ där det är möjligt.

 

’Hold controls’ är tillgängliga för varje ingång och sensor genom att klicka på ’Input’-knappen (se ovan) på dess ingångskort på liveskärmen. 1-trådssensorer har inte en ’Device Hold’. Den är bara tillgänglig på ingång 1-4. ’Device holds’ på flera sekunder kan ställas in för varje ingång genom att skriva in en siffra av sekunder på enhetens ’Hold text’-ruta.

Generellt rekommenderar vi minst 2 sekunder och max 200 sekunder. Tiden av ’device hold’ är ganska exakt. Servern kommer inte att logga händelser som pågår under ’Device hold’. ’Server holds’ mäts i hela minuter. Tiden är inte precis mätt då textmeddelanden, efter ’hold-perioden’, utförs av en asynkron process som inträffar var 20:e sekund. ’Hold’ kommer därför vara:

Hold Time (s) = Device Hold Time + Server Hold Time (x60s) + (0 to 20s)

Om ’Device Hold’ är tillgänglig (ingångarna 1-4), bör ’device hold’ i några sekunder kombineras med ’server hold’ för optimal prestanda.

Hur det fungerar

’Device Hold’ -när en spännings- eller temperaturtröskel överskrids genereras normalt en händelse. På ingångar med ’hold’, genereras ’hold’ istället. När ’hold’-tiden går ut, kontrollerar enheten ingången om den fortfarande är i lämpligt utlöst tillstånd och kommer att lägga till ett event till event-kön i så fall. Eventet skickas till portalen som om ’hold’ ej är aktivt och bearbetas normalt.

’Server Hold’ -när ett event tas emot kontrolleras ’hold’s databas på servern för att se om några ’hold’ har ställts in på denna enhet och ingång. Om det finns ett ’hold’ för detta event läggs ’hold’-perioden till den aktuella tiden och eventet sparas och skickas ej.

Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter

Logg inn